Peter – lagkassa

Ordning och reda är det viktigaste, och att man tar hjälp av varandra och hjälps åt.

Kan du berätta lite kortfattat om er kassa?
Det är en lagkassa, jag har varit inblandad i flera kassor. Oftast är det en som är ekonomiansvarig, någon som är försäljningsansvarig osv. Så indirekt är man flera som har hand om ekonomin och lagets pengar.

Fanns det någon deadline?
Ingen deadline pga. lagkassa, den behöver ständigt fyllas på för att kunna åka på cuper och liknande.

Vilken roll hade du?
Jag har haft olika roller i olika klubbar, jag tränar just nu fyra olika lag. En gång var jag ensamt ansvarig för kassan, vilket är väldigt mycket jobb och ansvar.

Kan du ge något exempel på aktivitet för att samla in pengar?
Det handlar väldigt ofta om att sälja produkter. Vi brukar ha försäljning en gång på våren och en gång på hösten. Andra väljer att stå och jobba i garderoben vid olika event. Så det finns lite olika ”jobb”, men det vanligaste är att sälja olika produkter.

Vad kan vara jobbigt med att driva en kassa enligt dig?
När det gäller barn så är det till stor del föräldrarnas engagemang som spelar in i hur mycket som säljs, och det ingår att tjata lite när man är ekonomiansvarig. Sen är det viktigt att man har allting uppställt och nedskrivet eftersom den som är ansvarig för lagets kassa har budgetmöten med föreningen. Ordning och reda är det viktigaste, och att man tar hjälp av varandra och hjälps åt.

Hur administrerade ni kassan? Använde ni något verktyg eller någon tjänst?
I många fall använde vi Excel, för att hålla det lite enkelt. Men när man är med i en förening så är det föreningen som har hand om pengarna, de har själva kontot. Men laget har hand om alla beräkningar som vi sedan måste ta med föreningen. Så det gäller att man vet var pengarna kommer ifrån och vad de har gått till.

Kan du nämna några lärdomar som du tagit med dig?
Den största lärdomen är nog att inte göra allting själv!

Till sist, om du får ge ett tips till den som ska starta upp en kassa av något slag, vad skulle det vara?
Att ha allting bra nedskrivet. Det är mitt bästa tips!

Läs fler intervjuer för tips och råd